CAMPUL ELECTROMAGNETIC SI SANATATEA

La ființele vii electricitatea stă la baza activității funcțiilor vitale. Electrocardiograma (EKG) și electroencefalograma (EEG) reprezintă activitățile electrice ale inimii și creierului.
Mușchii și orice organ al unei ființe vii sunt controlate prin semnale electrice. Câmpurile electrice și curentul electric sunt la baza a foarte numeroase procese fiziologice.
Anumite ambianțe electromagnetice, în funcție de intensitatea, frecvența și durata lor de expunere ar putea perturba funcționarea organismelor vii.


STUDII :

Au fost publicate sute de studii științifice privind riscurile biologice ale câmpului electromagnetic (CEM). Interpretarea lor de către oamenii de știință și experți este adesea contradictorie. Mass-media, mai ales în unele țări din Europa, publică frecvent informații uneori alarmante, alteori liniștitoare asupra acestui subiect.
Pentru a decoda informațiile provenite din diferite surse trebuie să luăm in considerare influența foarte puternică a grupurilor de interese. Presiunea financiară se exercită la toate nivelele.

S-a întâmplat ca membrii ai echipelor de cercetare să fie înlăturați pentru că au ajuns la concluzii care nu erau conforme cu ceea ce asteptau angajatorii lor. Este evident că miza mare economică și financiară incită la ascunderea riscurilor. Acesta este motivul de divergență dintre concluziile studiilor și analizele prezentate publicului.

În consecință nu putem avea încredere decât în studiile independente. Vom prezenta cateva dintre ele:

1. Efectele radiației electromagnetice de frecvență joasă (50/60 Hz):

Studiul lui FLEYCHTING și ALHBOM de la Institutul Karolinske din Stockholm a fost efectuat asupra unei populații de 436.000 de personae a căror locuință se găsea la mai putin de 300 m de o linie de înaltă tensiune, între anii 1960 și 1985. Acest studiu pune în evidență creșterea proporțională a riscului de leucemie la copiii care au mai puțin de 15 ani, în funcție de intensitatea câmpului magnetic la care sunt supuși :

Un grup de 20 de oameni de știință indpendenți a publicat în 2007 raportul BIOINITIATIVE, in care au fost analizate cca. 2.000 de studii privind efectele radiatiei electromagnetice asupra sănătății. Până în ziua de azi este analiza cea mai completă pe acest subiect.

Raportul este disponibil pentru public : http://www.bioinitiative.org/freeaccess/report

2. Efectele radiației electromagnetice de frecvență înaltă :

13 țări au participat la studiul INTERPHONE privind relația între utilizarea telefonului portabil și riscurile de a dobândi anumite tipuri de tumori ale creierului. Aceste studii arată că dupa 10 ani de utilizare a telefonului mobil se mărește riscul de tumoare a creierului, în special a gliomului și neurinomului acustic.

Studiul profesorului suedez Lennart HARDELL arată că la utilizatorii cei mai tineri riscul poate fi chiar și de 5 ori mai mare. Pentru acest tip de risc 10 ani este o perioada scurtă. Putem anticipa o creștere foarte mare a acestui risc după 20 sau 30 de ani de utilizare, mai ales la persoanele care încep să utilizeze telefonul mobil la vârstă foarte fragedă.

Conform studiului REFLEX finanțat de Uniunea Europeană, câmpurile electromagnetice generate de telefoanele mobile provoacă modificarea ADN (ruptures des brins d'ADN), ceea ce mărește riscurile de mutație genetică.

După Profesorul Franz Adlkofer, coordinator general al acestui studio, câmpul electromagnetic produs de telefoanele UMTS (Universal Mobile Telecommunications System is a third generation mobile cellular technology for networks based on the GSM standard = 3G ) ar fi de 10 ori mai dăunător decât cel emis de GSM.

Consultați raportul : http://www.electromagnetique.com/medias/etude_interphone.pdf

3. Efectele câmpului electromagnetic asupra sănătății :


ELECTROHIPERSENSIBILITATE :

Anumite persoane sunt foarte perturbate de câmpurile electrice și magnetice (CEM), chiar și foarte slabe. În acest caz este vorba de electrosensibilitate, electrohipersensibilitate, alergie la CEM sau sindrom de intoleranță la CEM. Electrohipersensibilitatea (EHS) este o hipersensibilitate fiziologică și este caracterizată prin simptome a căror apariție este direct legată de expunerea la cămpul electromagnetic. Această sensibilitate se poate manifesta pentru anumite frecvențe ale CEM sau pentru toate frecvențele.

Ea se poate manifesta printr-o mare varietate de simptome : dureri de cap, amețeli, stare de vomă, senzație de căldură, arsuri, furnicături, înroșire a pielii, stare de slabiciune, oboseală, tensiuni musculare, dureri ale articulațiilor, țiuitul urechilor, anomalii ale ritmului cardiac, probleme de echilibru, depresii, dificultăți de concentrare, tulburări ale somnului.

Linkuri utile : http://www.electrosensible.org/forums/


unde electromagnetice

| Home | Cum se masoara ? | Solutii de protectie | Contact |