CUM SE MASOARA SI CE SEMNIFICA VALORILE MASURATE ?

Marimile caracteristice ale unui camp electromagnetic sunt :

Masurarea se face cu ajutorul aparatelor cu element sensibil care pot determina si afisa marimea campului electric. Aparatul face conversia automata intre cele 3 valori, dupa cum este necesar in functie de situatie.


CARACTERISTICILE APARATELOR DE MASURA

Tipul aparatului de masura:TES 593
Domeniul de masura:10 MHz – 8.0 GHz
Caracteristici directionaleIzotropic, tridimensional
Metoda de masura:Digital, triaxial
Eroarea absoluta± 1.0 dB (la 1 V/m si 50 MHz)
Frecventa raspunsului± 1.0dB (50MHz … 1.9 GHz) , ±2.4dB(1.9GHz … 35GHz)
Deviatie izotropica±1.0dB f>50 MHz
Conditii de masura:semnale sinusoidale, aparatul situat la distanta fata de surse, elementul sensibil orientat catre surse, temperatura ambientala 23 ± 3°C, umiditate relativa 25% … 75%
Rezolutie :0.1mV/m, 0.1 ”A/m, 0.1 ”W/m2, 0.001 ”W/cm2

Rezultatele masuratorilor se obțin prin determinarea valorii maxime a puterii radiatiei electro-magnetice pe o perioada de 3…6 minute pentru fiecare masurare, in zonele de interes pentru beneficiar.


INTERPRETAREA REZULTATELOR

Conform recomandărilor Consiliului Europei din 12 iulie 1999, valoarea limită a câmpului electric pentru expunerea la frecvențele înalte este de 41 V/m pentru frecvența de 1.800 MHz și de 58 V/m pentru frecvența de 900 MHz. Această normă se bazează pe efectul termic.
Pentru a asigura compatibilitatea electromagnetică (riscul de perturbare a funcționării aparatelor electrice și electronice din vecinătate) normele europene limiteaza câmpul electric la 3V/m.
Oamenii de știință independenți indică limita de expunere ca fiind 0,6 V/m. Ținând însă cont de incertitudine și de persoanele sensibile și hipersensibile este de preferat ca maximul să nu depășească 0,2 V/m, adică 100 ”W/m2. De altfel aceasta este limita recomandată în raportul BIOINITIATIVE.

În continuare sunt arătate valorile indicative din baubiologie, care sunt niste valori de precație. Ele se raportează la zonele de repaus și de somn, la perioada de regenerare, deosebit de sensibilă pentru om și la riscurile aferente unei șederi indelungate. Sunt bazate pe stadiul actual al cunoștințelor și practicii.


MarimeUnitatiNesemnificativSlab semnificativFoarte semnificativExtrem de semnificativ
Densitate de putere (micro Watt / mp)”W/m2<0,10,1 – 1010 – 1.000>1.000
Intensitate de câmp electric (Volt / m)V/m<0,0060,006 – 0,0610,061 – 0,61>0,61

Valorile :

Nesemnificative prezintă maximum de precauție. Ele corespund criteriilor mediului natural sau limitei minime de impact al civilizației, pe care o întâlnim frecvent și aproape inevitabil.
Slab semnificative înseamnă : aplicați soluții de ameliorare de fiecare dată cănd este posibil din precauție și din grijă particulară pentru persoanele sensibile sau bolnave.
Foarte semnificative nu mai sunt acceptabile din punctul de vedere baubiologie. Este necesar să se ia măsuri. Realizarea protecție nu trebuie întârziată. În afară de numeroase exemple studiile științifice indică efecte biologice și probleme sanitare.
Extrem de semnificative necesită protecție coerentă și urgentă. În acest caz valorile indicative și recomandările internaționale pentru interior sunt în mare parte atinse sau depășite.


unde electromagnetice

| Home | Influenta campului electromagnetic | Solutii de protectie | Contact |