SOLUTII DE PROTECTIE

În cele mai multe cazuri există soluții pentru problemele create de frecvențele înalte. Pentru a se proteja trebuie respectate principiile următoare :

Anumite țesuturi pot opri sau atenua undle electromagnetice, mai ales pe cele de frecvență înaltă emise de antene de retransmisie GSM, WiFi, WiMaw, telefoane DECT și altele asemenea. Ferestrele sunt elementele de construcție cele mai permeabile la CEM. În cazul în care în care există risc de expunere trebuie puse ecrane de protecție la ferestre. Există perdele care permit o atenuare de mai mult de 99,9%. Aceste perdele conțin fire metalice extrem de fine care compun un ecran de protecție.

Exemple de ecrane și țesături-ecran :Alte ecrane sunt adaptate pentru pereți și acoperișuri. Acestea sunt vopselele speciale sau țesături ori alte materiale pentru acoperire pe bază de metale sau alte materiale conductoare. Câteva exemple:
Cum NU trebuie să faci


În mod evident, persoana electrohipersensibilă care și-a amenajat un spațiu protejat în garaj nu a înteles nimic și nu știe mare lucru despre câmpul electromagnetic.

Din ceea ce se vede in amenajarea facută remediul este mai rău decât problema: în interior sunt mai multe surse de unde electromagnetice de frecvență joasă și de frecventă înaltă, cum ar fi tubul catodic al monitorului, multe becuri economice, un încalzitor electric și nicio priză de pamânt independentă.

În aceste condiții folosirea unei protecții metalice multistrat nu numai că ține captive undele electromagnetice generate dar le și intensifică prin reflecții multiple. Mai mult decât atât, nu este numai ineficient dar este și complet iresponsabil sa fie acoperită și mobila cu folie, fapt care duce la mărirea reflecțiilor radiației.


Cu titu de contraexemplu va prezentam si opusul acesteti camere : camera anehoica, conceputa astfel incat sa absoarba radiatiile de la sursele interioare, deci sa impiedice interactiunea radiatiei reflectate cu persoanele si obiectele din interiorul ei.Camera anehoica din imagine este folosita de Institut National de Cercetare - Dezvoltare si Incercari pentru Electrotehnica ICMET Craiova pentru etalonarea aparatelor de masura a campului electromagnetic

Prezentarea are doar valoare de exemplu didactic, caci aceasta camera a fost conceputa pentru a asigura acuratetea experimentelor si masurarii intensitatii radiatiei directe. In interiorul ei se plaseaza o sursa de radiatii electromagnetice a carei putere si frecventa sunt controlate din camera de comanda, conexa camerei anehoice.

Campul electric creat controlat in aceasta camera poate ajunge la valori foarte mari, peste 100V/m, ceea ce poate duce la defectarea echipamentului electronic uitat in aceasta camera in timpul experimentelor.

unde electromagnetice

| Home | Influenta campului electromagnetic | Cum se masoara ? | Contact |